Registeret består av et basisregister og tilknyttede medisinske kvalitetsregistre innen hjerte- og karsykdom. Basisregisteret inneholder opplysninger om innleggelser på sykehus og polikliniske konsultasjoner for pasienter med hjerte- og karsykdommer hentet fra Norsk pasientregister og opplysninger fra Dødsårsaksregisteret for samme pasientgruppe. De medisinske kvalitetsregistrene inneholder mer detaljerte opplysninger om det enkelte sykdomstilfellet og behandlingen.
Registeret er et direkte personidentifiserbart, hjemlet i helseregisterloven § 11 h og regulert av Hjerte- og karregisterforskriften.
FHI er databehandlingsansvarlig og databehandler for basisregisteret, mens ulike helseforetak er databehandler for de tilknyttede kvalitetsregistrene, som er:
- Norsk hjerneslagregister
- Norsk hjerteinfarktregister
- Norsk hjertekirurgiregister
- Norsk hjertestansregister
- Norsk hjertesviktregister
- Norsk karkirurgisk register (NORKAR)
- Norsk pacemaker- og ICD-register
- Norsk register for invasiv kardiologi (NORIC)
Formålet med HKR
Formålet med Hjerte- og karregisteret er nedfelt i Hjerte- og karregisterforskriften § 1-2. Den sier at registeret skal bidra til bedre kvalitet på helsehjelpen til personer med hjerte- og karsykdommer. Opplysninger i registeret skal benyttes til
- forebyggende arbeid
- kvalitetsforbedring
- helseforskning
Registeret skal også utgjøre et grunnlag for styring og planlegging av helsetjenester rettet mot personer med hjerte- og karsykdommer, samt bidra til overvåkning av nye tilfeller og forekomst av slike sykdommer i befolkningen.
Statistikkbanker
Flere interaktive statistikkbanker tilbyr de mest etterspurte statistikkene:
- Hjerte- og karregisterets statistikkbank (fhi.no)
- Norgeshelsa statistikkbank (fhi.no)
- Kommunehelsa statistikkbank (fhi.no)
Søke om tilgang til data fra registeret
Du kan søke om tilgang til data fra registeret via søknadsskjema på helsedata.no.
Hvilket søknadsskjema du skal bruke, hvilke krav som stilles og hvilke typer godkjenninger du må ha for å få tilgang til opplysninger, avhenger av hva du søker om, hva du skal bruke opplysningene til og hvordan du skal behandle dem. Vi anbefaler derfor at du bruker god tid på å sette deg inn i søknadsveilederne før du oppretter søknaden din:
Du kan lese mer om hvordan du får tilgang til data fra Nasjonalt register over hjerte- og karlidelser på FHIs nettside.
Søk om tilgang til data
Søk om data
Du kan søke om tilgang til data fra registeret via søknadsskjema på helsedata.no
Variabler
Variabler
Gå til variabeloversikten for detaljert informasjon om datakildens variabler.